2014. március 30., vasárnap

Madárlesen Lindával

Mari telefonált, vasárnapra találjunk ki olcsó közeli programot. Oké, akkor Ócsa, tíz éve jártak erre utoljára.
Szombatról vasárnapra éjjel kellett az órát előre állítani. Gyanítottuk, hogy ezt Mariék elfelejtik, vagy legalábbis felhasználják kifogásként a késésükhöz, de nem! Pontosan érkeztek.

Linda barátnőm pofájáról boldogan nyaltam le a reggelije maradékát, ami már magában jelzi, hogy ő minőségibb kutyakaját kap mint én.





Az Ócsai Tájvédelmi körzetben van egy madárvárta, oda igyekeztünk, Tibi bolondul a madarakért, sőt felismeri őket már akár a röptükről.
Református templom mellett hagytuk a kocsit és úgy indultunk el gyalog, hogy mindenki más útvonalra emlékezett. Főnök enyhén hisztizett az első visszafordulás után, aztán belenyugodott a megváltoztathatatlanba.








A indulásra nem szívesen emlékszem. Lindával egyszerre próbáltuk a patakot átugrani, de csak neki sikerült. Sőt, pár perc után a hátamra tapadt békalencse beleszáradt a szőrömbe, húzta a bőrömet.










Ahogy közeledtünk, egyre jobban derengett mindenkinek az ismerős terep, aztán tényleg ott volt a kanyaron túl a sorompó.
Onnantól madzagra kerültem. Óvatosan mentünk, jobbra balra madárhálók kifeszítve, bennük vergődő apró madarak. Összeszedik, gyűrűzik őket.









A láp mellett egy magasles, fentről belátni a terület nagy részét, a víz annyira tiszta, hogy a halak, hüllők is látszódnak. Tibi kukkerja kézről kézre járt, fészkeket kerestek a nádas mélyén.

Na ki felejtette a kocsiban a kaját? Hát persze, hogy a Főnök! Mariék kipakoltak, aztán mind nekiestünk. Tibinek malaca volt, ő vega, az ebédjét senki nem kívánta meg.












Visszafelé nehezebben raktuk a lábunkat, Linda már nem akart velem rohangálni. Templomhoz érve Naccságáék beültek hűsölni. Pont egy túrista csoportot értek be, végig hallgatták a templomról az előadást. Itt forgatták a "Katedrális"belső jeleneteit. Naccsága egyik kedvenc regénye.

Megint indult a vita. Mindenki máshol emlékezett az életet adó kávézóra. Útbaigazítottak, megtaláltuk. A kávéfőző rossz, sétáljunk át a kocsmába. Ott meg csak porból tudtak capuccinot főzni. Ez már túl sok volt az elcsigázott társaságnak.









Még hátra volt az Ócsai pincesor, amit a városon kívül kellett megtalálni. Ez végre sikeres vállalkozás volt, első nekifutásra odaértünk. Segítette a dolgot az is, hogy a kocsiban ülve, Tibi kezében volt a kormány és ő döntötte el, hogy merre tekeri. Pedig megint volt pár remek útvonalterv.

A pincék lejáratai érdekesek, mintha viharban felborult, megannyi szalmából font hajó alja meredezne az égnek. Az egyik előtt jókora társaság sütögette az illatos pecsenyét.



Tibi már megviselt volt, megelégedett azzal, hogy a kocsi ablakából szemléli meg a pincesort, mi becsavarogtuk a domboldalt. Főnök az egyik nyitott pincébe lemerészkedett. Utána araszoltam, sötét és hideg volt, lámpa híján visszamentünk.
Tibi előkotort egy zseblámpát, amivel állítólag esténként Linda végtermékét keresi a fűben, hát semmi fénye nem volt. Persze Főnök szerint Tibi volt a hibás, hogy a gagyi lámpája miatt nem kutathatta fel a nyitott pincét.
Naccsága kíváncsi volt még az ócsai lakóparkra, de ezt három ellenszavazattal azonnal leszavazták.


Délutánra iszonyat rondán néztem ki. A reggeli békalencsés saras bundámba beleragadt néhány bogáncs, amit finoman fedett az út pora. Holnap délutánra be vagyok jelentkezve a fodrászhoz. Most egyáltalán nem bánom.



http://www.facebook.com/totovalazuton

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése