2014. július 27., vasárnap

Jelentem, északon esik!



Jó nagy vitára ébredtem. Hegytetőre, vagy vízpartra menjünk, ma is harminc fok fölé fog kúszni a hőmérő.
Esztergom mellett kibökték Búbánat-völgyet, víz is van, hegy is van.

Szentendrétől Pilisszentlászlóig az út erdőben mélyen az útra hajló fák alatt kanyarog. Majdnem minden kanyarban az út mellett apró kereszt áll koszorúkkal, valamiért sok embernek az utolsó útja lett.





Búbánatvölgyben több tó egymás után, legvégén a Kerek tó a legnagyobb. Partján hatalmas vadgesztenye fa alatt árnyékos parkoló. Főnök belőtte a nap járását, úgy igazította a kocsit, hogy délután se süsse a nap.

Lesétáltunk a partra, horgászok mozdulatlanul meredtek az úszóra, arrébb hessegettek. Bekaphatjátok!

Tábla mutatta, egy kilométerre van a Dédai tó, nézzük meg. Dombra fel, azon túl már ott lehetett a cél, és ekkor -  leszakadt az ég.

Az úton egy szem szilvafa árválkodott, futás alá. Kb tíz másodpercig védett, aztán ömlött a nyakunkba a víz.


-Miért ázzunk a fa alatt, ezt megtehetjük úgy is, hogy közben placcsogunk visszafelé. Ha kiráztam a bundámból a vizet, Főnök felmordult, pedig fölösleges volt, már a táskájából is folyt a víz. Náluk semmi váltóruha, jobb híján egy szál fehérneműben ültek be a kocsiba, a pólóból nadrágból kicsavarták a vizet.

Most mi legyen? Induljunk Esztergom felé, majd kitalálunk valamit. Naccsága erősen süllyedt az ülésben, ha megállt mellettünk egy autó a piros lámpánál. Mit ne mondjak, tetszett volna, ha most egy rendőr megállít minket.


Város szélén kínai árulta a ruháit, hopp, Főnök félpucéran beugrott a boltba hóna alatt a lucskos ruhákkal: ilyen méretű pólót gatyát kér. Kapott.

Besétáltunk a városba, elsőként a Szamos cukrászdába egy hatalmas tölcsér fagyiért.

A régi belváros hála az égnek kicsi, Naccsága kevés helyet talált, ahova felpakoljon fotózni. Dunaparton megint elkapott a zuhé, futás vissza a kocsihoz.




Nem adtuk fel, amint kisütött a nap, felkapaszkodtunk a Szt. Tamás kápolnához. Ők a panorámának örültek, én a szélnek és a napnak, gyorsan száradtam.

A Keresztény múzeumba nem engedtek be, aludtam egy órácskát.
Hazafelé két helyen is megálltunk a Dunaparton, egyiknél sem tudtak rávenni, hogy bemenjek a vízbe.






http://www.facebook.com/totovalazuton


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése